Most magyar nyelven megszerezheted a

RETTENET SZEREPJÁTÉKOT!

A 2006-os ENnie díj aranyérmese az év leginnovatívabb játékaként.
Angolul Dread néven ismerheted.

A horror és remény szerepjátéka

A Rettenet szerepjáték előássa a kedvenc horrortörténeteidbe rejtett intenzív érzelmeket. Fedezzétek fel a saját magatok által teremtett ellenséges világokat! A játékosok a személyre szabott kérdőíveken keresztül közvetlenül kötődnek a karaktereikhez, és átlátják azok képességeit, hátrányait, személyiségüket és félelmeiket. Ezek a karakterek a játékmester által megalkotott rémtörténetekben rekednek. Amikor a történetben feszült és veszedelmes pillanatokhoz érkeztek, akkor kockák helyett a játékosok idegei határozzák meg a karaktereik sorsát.

Mindehhez csak erre a könyvre, pár barátodra, a saját beteg képzeletedre, és egy készlet Jenga® toronyra van szükséged.

Vélemények a szerepjátékról

„A legintenzívebb horrorjáték, amit a hosszú évek során most volt szerencsém játszani. Kapcsoljátok le a lámpákat, és próbáljatok biztos kézzel húzni a toronyból!”
Matt „Blackhat” McFarland, a White Wolf Dark Ages vonalának egykori fejlesztője

„A Rettenet… egy kitekintés arra, hogy milyen tud lenni a szerepjáték, nem pedig kitekintés arra, hogy most mi az.”
James D. Hargrove, RPG.net kritikus.

„A Rettenet olyan brutál jó, hogy most átkonvertálom a házi D20 Modern pszichológiai horror játékomat Rettenetre!”
Chris O’Neill, 9th Level Games

„Srácok, a Rettenet komoly dolog. Fizikailag a játék mechanikájába építették az izgalmat és az idegességet!”
Luke Crane, a Burning Wheel és Burning Empires írója

Olvass bele a könyvbe: minta PDF

Tetszik, kérem a könyvet

Mi a Rettenet szerepjáték?

A Rettenet egy olyan szerepjáték, amiben a játékalkalmak végéhez közelítve egyre feszültebb hangulatú és egyre izgalmasabb horrorkalandban lesz részed. Az izgalom garantált, mert a játékos karaktereket próbára tevő cselekedeteknél kockadobások helyett játékosként egy Jenga® toronyból kell húznod. Ha sikeresen húztál, és a helyére tetted a húzott elemet, akkor sikerült a cselekedeted. Ahogy a kaland végéhez közelítve a játékostársaiddal egyre ingatagabbá építitek a tornyot, úgy fokozódik a hangulat, és ha valaki ledönti a tornyot, akkor a karaktere valamilyen formában távozik az aznapi kalandból. Lehet, hogy a következő kalandban viszontlátjátok, de lehet, hogy nem. A torony maga a feszültség forrása.

Mi van a könyvben?

Ez egy 96 oldalas, közel A/4 méretű könyv, ami az eddigi legrészletesebb magyar nyelven megjelent útmutató arra, hogy hogyan érdemes és lehet horrort mesélni. A szabályok röviden összefoglalhatók, a játékosokat nulla előismerettel pár perc alatt meg lehet tanítani az alapelvekre. Mégis akkor mi van ennyi oldalon?

Sok oldal szól a karakterkészítésről. Ez furcsának tűnhet egy olyan szerepjátékban, ahol a karaktereket nem jellemzik számok, és nincs kifejezett karakterlap. Viszont van egy kb. tucatnyi kérdésből álló kérdőív. A kérdőív összeállításának óvatos művészetéről pedig sokat lehet olvasni. Még az is lehet, hogy ezeket az elveket más szerepjátékba is beépíted. Mert ez a tucatnyi kérdés határozza meg a karakterek előtörténetét, viselkedését, küllemét, sötét titkait, egymás közti viszonyait, kapcsolataikat, szakértelmüket, erősségeiket, gyengeségeiket, egyéb képességeiket. A kérdésekkel a játékmester kijelöli a játék kereteit, utal a kaland jellegére, míg a játékosok a válaszaikkal aktívan tudják alakítani az előttük álló kalandot. Ez az a művészet, ami miatt díjnyertes lett ez a játék, és ami miatt a világ szerepjátékosai csak szuperlatívuszokban tudnak róla beszélni.

Játékmesterként részletes útmutatót olvashatsz a Rettenet kalandok meséléséről, összeállításáról, és külön-külön fejezetek foglalkoznak a horror egyes altípusaival. Mire elolvasod ezeket a fejezeteket, szét fog feszíteni a vágy, hogy minél hamarabb a gyakorlatban is kipróbáld ezt a szerepjátékot.

A könyv három részletesen kidolgozott kalanddal végződik. Az elsőben egyetemisták a Grand-kanyon útvesztőjében egyedül néznek szembe egy szörnyeteggel. A másodikban egy űrbéli mentőcsapat jár utána annak, hogy egy hatalmas kolonizáló hajónak hová tűntek az utasai. A harmadikban pedig középiskolás diákok egy távoli erdei házban menekülnek egy gyilkos elől, aki lehet, hogy köztük van. Mindegyik olyan szépen kidolgozott, hogy nem tagadhatod meg a játékosaidtól, hogy ezeket végigjátsszátok. Minimális felkészülési idővel maximális izgalom garantált.

A könyvben szuper illusztrációk szerepelnek, amik csak a magyar kiadásban találhatók meg!

Ha jól tudsz angolul, akkor Will Wheaton egy kétrészes videóban pár barátjával bemutatja a könyv első kalandjának egy lerövidített változatát:

És itt van a saját magyar nyelvű bemutatóm.

SZEREZD BE A KÖNYVET!

A Rettenet egy 96 oldalas kb. A/4 (pontosan letter) méretű, végig fekete-fehér, puha fedeles könyv.

Gyakori kérdésekre megnyugtató válaszok:

Mi nem a Rettenet?

Egy Rettenet játék bármilyen környezetben játszódhat, lehet történelmi, dark fantasy, urban fantasy, sci-fi, és a horror mindenféle műfaját tartalmazhatja, a slasher mészárolástól a lovecrafti kozmikus horroron át a természetfeletti nyomozásokig. Éppen ezért ez a könyv nem tartalmaz egyetlen konkrét játékkörnyezetet, settinget sem. A kalandok jellemzően egy kis, elszigetelt környezetben játszódnak, amik nem igénylik a mögöttes komoly világépítést.

Tényleg csak egylövetű játékalkalmakra való a Rettenet?

A torony összeomlása nem jelenti feltétlenül egy karakter halálát. Egy karaktert sokféleképpen el lehet távolítani a játékból. Ezért könnyen megoldható egy kampányjáték, de a magas tétek miatt minden játékalkalomnak van egy olyan tetőpontja, ami a hagyományos szerepjátékokhoz képest jóval magasabbra fokozza az izgalmat. Az egyik játékalkalom során eltávolított karakter pedig a következő játékalkalomra visszatérhet a csapatba. De következménye mindennek van…

Tényleg kell hozzá Jenga?

Bár a játék erre épül, de a könyvben több alternatívát is olvashatsz, amivel ezt kiválthatod. Például ha sok dobókockád van, akkor abból is építhettek tornyot… amíg valaki össze nem dönti.

Kinek nem való a játék?

Remegő kezű időseknek és Parkinson-kórosoknak (bár ők lehetnek mesélők, mert itt a mesélő nem érinti a tornyot), valamint online szerepjátékosoknak. Ehhez a szerepjátékhoz le kell ülni a játékostársaiddal egy asztalhoz, és sorban húzni a toronyból.

Kapok hozzá Jengát?

Nem, a Kalandhorizonttól csak a szabálykönyvet rendelheted meg. A Jenga után érdeklődj a (társas)játékboltokban.

Utálom a Jengát és a partijátékokat

Hidd el, a Rettenetben a Jenga csak egy eszköz, és nem a cél. Ez a történetben található izgalmat és feszültséget jelképezi, és ez a szerepjáték nem egy ügyességi játék, hogy ki pöcköli ki a legtöbb elemet a toronyból, hanem az élvezetes történet közös elmesélését segíti elő. A torony összeomlása nem vereséget jelent, hanem a történet egyik legizgalmasabb jelenetét.

Mikor kapom meg a könyvet?
A könyvet Foxposttal küldöm házhoz vagy Foxpost terminálba, amit a pénztár oldalon kiválasztasz. A megrendelésedtől számított egy héten belül várhatod a csomag érkezését. A PDF-et sikeres fizetés után azonnal letöltheted.

Csak magyar címet lehet megadni a fizetésnél, szállításnál?
Igen, csak magyar címre tudok számlát kiállítani, és a Foxpost is csak magyar címekre tud kiszállítani. Ha külföldön tartózkodsz, és csak a PDF-et kéred, akkor valamelyik barátod, családtagod címét add meg, miután ő beleegyezett ebbe. GDPR miatt nem adhatod meg kérdés nélkül senkinek sem a címét.

Maradt még bennem kérdés
Kérlek, írj a hello@kalandhorizont.hu címre, hogy ezt egy válasszal orvosolhassam 🙂