Ködváros szerepjáték

A nemzetközileg nagy sikerű City of Mist magyar kiadása

“[A Ködváros] egyesíti mindazt, ami az Apocalypse Worldben és a FATE-ben nagyszerű volt… nézd meg az illusztrációkat, és meglátod, miért akarom ezt a gyönyörű játékot a polcomon látni”– James D’Amato, One Shot Podcast

A Ködváros egy asztali szerepjáték, ahol egy modern városban élő hétköznapi emberek a mítoszok és legendák megtestesüléseivé válnak. A film noir és a detektív képregény műfajok által inspirált játék középpontjában két dolog áll: egyrészt a csapatod útkeresése egy olyan városban, amely látszólag mindent hamis látszatba burkol, másrészt a karaktered normális élete és a benne növekvő legenda közötti küzdelem.

“Több mint 10 évvel ezelőtt megírtam CuChulainn ír mítoszának modern átdolgozását. Bár soha nem adtam ki, de inspirált egy szerepjáték-kampányt egy olyan városról, ahol mindenki legenda volt, de elfelejtette régi valóját… kivéve azt a néhányat, aki felébredt. A világ azóta számos kampányon és variáción ment keresztül, és most örömmel osztom meg veletek a játékot, amely ebből fejlődött ki: a Ködvárost.”

– Amit Moshe, a játék tervezője

A Ködváros egy hétköznapi, modern emberekről szóló játék, akik legendás képességeket fedeznek fel magukban és maguk körül. Egy titokzatos legendás erő – egy Mítosz – Réseként a karaktereitek furcsa Ügyek és megoldatlan rejtélyek felderítésére indulnak. Mindeközben saját kérdéseikre keresik a választ, és próbálják egyben tartani a magánéletüket, miközben a Mítoszuk arra hívja őket, hogy szabaduljanak ki, és adják át magukat rejtélyes erejének. A Városban azonban egy titokzatos erő munkálkodik, amely elrejt minden legendás dolgot, és hétköznapinak tünteti fel – ez a Köd –, valamint rengeteg más felébredt legenda, akik ellenük dolgoznak. Vajon sikerül feltárnotok az igazságot? Túl fogjátok élni a legendás és a hétköznapi célok belső csatáját – és milyen áron? Együtt marad-e a csapatotok, vagy személyes céljaitok szétszakítanak titeket?

Egy vízvezeték-szerelőtől kezdve, akiben egy mitológiai ősgyík lakozik, egy hipszter lányig, akinek képessége az idő, a tér és az információ meghajlítása, a Ködváros tele van legendákkal, amelyek az átlagemberek belsejében ébrednek fel. Készítsd el a saját legendádat modern köntösben, gyűjtsd össze az ellentmondásos és mégis reményteljes Rések szedett-vedett csapatát, és merészkedj ki e furcsa metropolisz sötét utcáira, hogy megküzdj más megtestesült Mítoszokkal, és megtaláld a válaszokat – vagy a próbálkozás során veszíts el mindent, ami fontos neked.

“A hétvégén egy négyfős csoportnak meséltem a játékot, és mindannyian nagyon szerettük. Ez volt az első PbtA játékom, így nem igazán tudtam, mire vállalkozom, de nagyon jól éreztem magam. Néhány játékos már ismerte a PbtA-t, és azt mondták, hogy ez volt a játék legjobb változata, amit valaha játszottak.” – Paul Kießhauer, tesztelő

“Imádom, ahogy a címkék használatával a karakteredet játszod, a karaktereddel való játék pedig arra késztet, hogy használd a címkéket.” – Egy játéktesztelő

A Ködváros alapelve a Dobj+Címkék, egy egyedülálló narratív játékmotor, amely a filmes történéseket helyezi a középpontba, és rendkívül könnyen elsajátítható, még a szerepjátékokkal most ismerkedő játékosok számára is. Ez az Apocalypse World-höz (tehát Powered by the Apocalypse vagy PbtA) és a Holló Úrnőhöz vagy a FATE-hez hasonló címkeközpontú rendszer keveréke.

A karakterek pusztán címkékből állnak, így teljes szabadságot adnak a legenda képességeinek, személyiségének, erőforrásainak és gyengeségeinek kialakításában (nem kell többé a karakteredet egy meglévő, archetipikus képességkészletbe beszorítanod!) Hasonlóképpen, az állapotspektrumokkal menet közben bármilyen állapotot létrehozhatsz, egyszerűen megnevezve azt, miközben minden állapotnak értelmes hatása van a játékra. (Az én kedvenceim a játéktesztek során a leszerelt-3 és a memóriatörlés-5 voltak.)

A Ködváros úgy készült, hogy a képregényes noir történetek összes műfaját megteremtse. Ha szeretted az olyan képregényeket, mint a Fabulák – Legendák száműzetésben, vagy az olyan sorozatokat, mint a Netflixes Daredevil és Jessica Jones, akkor nagyon jól fogsz szórakozni az olyan lépésekkel, mint a Nyomozás, a Nehéz választás és a Ne. Tartsd. Vissza., amelyek megragadják az ilyen történetek zord, titokzatos és mégis fantasztikus lényegét.

A Ködváros egy különleges, nem lineáris karakterfejlődési rendszerrel is rendelkezik, ahol a karaktertémáidat fejlesztheted vagy elveszítheted attól függően, hogy a cselekedeteid összhangban vannak-e a Rejtélyeiddel és Identitásaiddal, az egyes témák alapkérdéseivel vagy kijelentéseivel. Ez garantálja az életet megváltoztató döntések és áldozatok lebilincselő történetét, amely fokozatosan elvezeti karakteredet a végső kérdésre adott válasz felfedezéséhez: “Ki vagyok én?”

Rengeteg további szabály gazdagítja és teszi dinamikussá a játékot.

A Ködváros egyedi karakteralkotási rendszerének alapjai a témakártyák.

A karaktered megalkotásához négy témakártyát kell választanod. Mindegyik témakártya olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek eligazítanak téged a témád megalkotásában, köztük a képességcímkéidet, a gyengeségcímkédet, az Identitásodat/Rejtélyedet és a különleges lépéseidet.

A témakártyák kapcsolódhatnak a Mítoszodat leíró legendákhoz, és hétköznapi életedhez. A témakártyákat kombinálhatod, hogy bármilyen elképzelhető karaktert létrehozhass.

A témakártyák a Ködváros karakterlapjai! Miközben válaszolsz a kiválasztott tématémakártya kérdéseire, a válaszokat négy darab kétoldalas kártyára írod fel, amelyek mindegyike a karaktered egy-egy végső témáját képviseli. A témakártyáknak van Mítosz és Logosz változata.

SZEREZD BE A KÖNYVEKET!

  • Ködváros – Játékosok kézikönyve (könyv + PDF)

    Tovább
    16 200 Ft

Íme néhány visszajelzés a játék rajongóitól:

“Az átkozottul gyönyörű illusztrációk és tördelés rávett az elolvasására. Azóta többet olvastam, megnéztem Amit Moshe videóit, amelyekben a játékot ismerteti, és letöltöttem az ingyenes kezdőcsomagot… és teljesen rákattantam. Nem is tudom, mikor voltam ennyire lelkes egy szerepjáték miatt… csak annyit mondhatok, hogy most az összes többi játékomat fel akarom gyújtani, hogy csak erre a játékra koncentrálhassak.”

“Ennek a játéknak minden porcikájából árad a stílus és a csiszoltság.”

„Bevallom, hogy a lenyűgözően gyönyörű illusztrációk miatt támogattam ezt a játékot. Többször ráfáztam már emiatt, de óriási hatással volt rám a játék a szép borító mögött. A játék minden szempontból csillagos ötösre értékelhető!”