Cthulhu nyomában szerepjáték

most már kiegészítőkkel is!

A Cthulhu hívása után egy teljesen más szabályrendszerrel készült a Cthulhu nyomában, ami lehetővé teszi, hogy a játékosok és a mesélők is más stílusú játékban tegyék próbára bátorságukat.

Hogy miért van szükség másik szerepjátékra, ami H. P. Lovecraft Cthulhu Mítoszát dolgozza fel? Mert ahány Cthulhu szerepjáték létezik, annyiféle stílust teremt. Ha a Cthulhu hívása megfelelt a Rémület Dunwitchben című Lovecraft novellának, akkor a Cthulhu nyomában a Charles Dexter Ward esete című novella hangulatát kelti.

Ebben a horror szerepjátékban a nyomozáson van a hangsúly. Nagyobb hangsúly, mint az akciókon, és ezt a nyomozást részletes szabályok támasztják alá. Ahogy fokozódik a feszültség a kaland folyamán, és ahogy egyre több próbát tett sikeresen a Nyomozód, úgy látod, hogy fogynak az erőforrásai, és rettegve várod a pillanatot, amikor nem fog sikerülni a következő próba, mert elfogytak az erőforrásai.

A rendszer jobban épít az erőforrás-menedzsmentre, mint a kockák szeszélyeire, amikor próba előtt állnak a karakterek. De nem is ez teszi kiválóvá a játék alapjául szolgáló DETEKTÍV rendszert, hanem a nyomozási rendszer: a kaland folyamán nyomokat kell gyűjtögetni, és ha a karakternek van egy jártassága egy szakterületen, akkor nem fogja elkerülni figyelmét a nyom. A nyomok megtalálására nem kell külön próbákat tenni, sem kockákkal dobni. A nyom a karakter rendelkezésére áll. Ettől persze nem lesz könnyebb dolga a karaktereknek: Sherlock Holmes-nak sem az okozott gondot, hogy megtalálja a szőke hajszálat a szőnyegen, hanem az, hogy ezek a nyomok hogyan illeszkednek össze, milyen következtetést lehet ezekből levonni.

Ahhoz, hogy a játékmester egy ilyen izgalmas, nyomozós, mégis a játékosokra reagáló kalandot készítsen, amivel a csőkalandot is elkerüli, részletes játékmesteri tanácsok szerepelnek a könyvben. A tanácsokat alá is támasztja egy példakaland a könyv végén, ami sokkal nagyobb horderejű, mint aminek először látszik.

A Cthulhu nyomában alapkönyv a Cthulhu hívása szerepjátékra épül, azt bővíti ki hihetetlen mértékben. A Mérhetetlen vének, és szolgáló fajaik nem kőbe vésett dogmák, hanem a játékmester tetszése szerint variálható kozmikus erők, és rengeteg példát sorol erre a könyv. A könyv írásakor több forrásból merített az író, így Lovecraft több követőjének elveit látjuk itt viszont, akiket szándékosan kihagytak a Cthulhu hívásából.

A világ az 1930-tól 1940-ig tartó korszak Amerikában és a világon. Az USA-ból elindult a gazdasági világválság, évtizedes porviharok és aszály pusztítják a vidéket, Európában háborúra készülnek, a kultuszok pedig erősebbek, mint valaha.

Két fő játékmódot támogat a Cthulhu nyomában: a Purista tehetetlenséget a kozmikus horrorral szemben, és a Ponyva szörnyvadászatot Indiana Jones módra. Vagy a kettő között valahol, hiszen Lovecraft is keverte írásaiban ezt a két stílust.

Konvertálható minden Cthulhu hívása karakter, szörny, kaland a Cthulhu nyomában rendszerére, és vissza is működik a dolog a könyvben található konverziós segédlettel.

Bővebb ismertető az LFG-n.

Technikai információk

Oldalszám: 248
Méret: letter (216×279 mm)
Kötés: kemény táblás borító, ragasztókötés
Szín: fekete-fehér nyomat, színes PDF
PDF fájlméret: 31 MB

Minta PDF (1-6 oldal) LETÖLTÉS – Egyoldalas szabályösszefoglaló LETÖLTÉS

A Cthulhu nyomában 2008-ban az Ennie Awards (a legnívósabb szerepjátékos díj a világon) több díját is megszerezte: legjobb írás ezüstérem, legjobb szabályok ezüstérem, az év terméke érdemes említés.

Olvasd el, mit mondtak eddig a könyvről:

Nézd meg, hogy a kiegészítők mit tartalmaznak:

A kemény táblás borítás nagyon jó. A színek gyönyörűek. Jól fordított, a szerkesztés jó, átlátható, a tördelő jó munkát végzett, a korrektor is. Lényegében egy újabb gyöngyszem a polcon. Mivel már olvastam angolul (éljenek az orosz warezoldalak), ezért sok újat a nyelven és a fent felsoroltakon kívül a Trail of Cthulhu nem tudott mutatni, de jó érzés a saját anyanyelvemen átlapozni és a polcomon tudni.

Zsolt

Masszív könyv, szuperjó a kötése, a lapok papírminősége csillagos ötös. A fordítás meglepően színvonalas, kifejezetten ötletes, jól megjegyezhetőek a játékfogalmak.
Laci hatalmas jót tettél a hazai Cthulhu RPG közösséggel, le a kalappal előtted.
Köszönöm és így tovább!

Richárd

Hatalmas piros pont, hogy végre újra jelent meg igazán minőségi szerepjáték rendszer magyarul. Maga a könyv minőségi szedésű és jól van tördelve, szóval mindennek megfelel, amit egy használható szerepjáték-szabályrendszertől elvár az ember. Remélem a Kalandhorizont még jelentet meg hasonló minőségű anyagokat magyar nyelven. Csak így tovább!

László

Pro: kemény borító, jó minőségű kivitelezés, jó fordítás, korábban magyarul már megjelent – “eredeti” – idézetek használata színesítő szövegként, utalás több mai és korábbi eseményre ami a megértést segíti, az eredeti angol könyv után is érdekes és jó élmény újraolvasni a szabályokat.
Nyomtatásban a fekete-fehér változat is szép (nem igényli a pdf háromszínű megoldását), a lapokon nem látszódik az ujjlenyomat, kellemes tapintású a papír és érződik, hogy “van benne anyag”.

Kontra: néhol 1-2 elgépelés és zavaróan megbicsakló szöveg – gyanítom, korábbi fordítási rész maradhatott benne, pl. 10. old. szövegdoboz: “a 26-ból 48 állam olyan törvényeket hozott” -, de nem jelentős számban. Nekem kicsit szélesnek tűnik a könyv gerince és élesek a sarkai, de ez lehet technológiai következmény és én is érzem, hogy csak kukacoskodom.

Köszi hogy megcsináltad, nagy szolgálatot tettél vele a hazai CoC-közösségnek! A Külső Istenek áldjanak meg érte! 😉

Ferenc

SZEREZD BE A KÖNYVET!

Ha most megrendeled, akkor egy héten belül megkapod Foxpost automatába vagy akár házhoz szállítva is. A PDF-et azonnal megkapod sikeres fizetés után.

Ha csak PDF változatban szeretnéd megrendelni a kiegészítőket, akkor válogass a webáruházban.

Mire jók a kiegészítők?

  • A Játékosok útmutatója tartalmazza az alapkönyv szabályokkal foglalkozó részét, így a játékosok csak a rájuk vonatkozó részt látják a maguk 99 oldalas keménytáblás borítójú könyvükben.
  • Az Őrzők forráskönyve rengeteg kalandötletet tartalmaz, mindezt úgy, hogy még jobban megismerjük az 1930-as éveket. És tartalmazza az elmaradhatatlan paravánt.
  • A Döbbenetesen rémséges történetek 4 kiváló kalandot tartalmaz a horror szerepjátékok nagymesterétől, Robin D. Lawstól.

Jelenleg a Kalandhorizont az egyetlen hely, ahol modern angol nyelvű szerepjátékok magyar változatát találod. Lépj be te is ebbe az új világba, és fedezzük fel együtt, milyen új élményeket tartogatnak nekünk ezek a játékok!