Engem aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy sokan megvásárolták a Cthulhu nyomában alapkönyvet, de a kiegészítő köteteket már nem. Nem az önös érdek miatt, hanem azért, mert kimaradnak a legjobb Cthulhu élményből. Az alapkönyvben található ugyan egy kaland, de az leginkább arra jó, hogy a szabályok alkalmazását megtanulják a játékosok – ám többen panaszkodtak, hogy nem voltak odáig érte. Az alapkönyvvel csak fél élményt kapsz, és attól tartok, hogy ez alapján azt is mondhatod, hogy a Cthulhu nyomában egy szar játék. Ám a további kötetekben található kalandok elsőrangúak, és aki elolvasta, netalántán még le is játszotta a csapatával, csakis elismerően nyilatkozott róla.

Mi miatt tartják az eddigi vásárlók remeknek a kalandokat?

  • Sokkal kevesebb felkészüléssel sokkal kidolgozottabb és sokrétűbb kalandokat kapsz, mintha saját magadnak kellett volna kidolgozni. Persze vannak olyan kalandíró zsenik, akik ezt is képesek felülmúlni, de a többség nem az, én sem vagyok az. Én is ezeket a kalandokat mesélem.
  • A kalandok újrajátszhatók. Minden csapattal más és más lesz a végkifejlet és az odavezető út, mert egyik sem egy kötött pálya a játékosok részére, hanem rengeteg választási lehetőség áll előttük.
  • A kalandokat egytől egyig több csapat is tesztelte, mielőtt végleges formájukat elnyerték volna a kiadványokban, ezért mesélőként nem kell a fejedet vakarnod a kidolgozatlan elemek miatt, és a játékosok nem érzik magukat tesztelői szerepben.
  • Rengeteg helyszín, NJK, cselekmény, egyéb kalandötlet szerepel a kiadványokban, amiket nyugodtan felhasználhatsz későbbi saját kalandokhoz, ha az adott kalandban még nem használtad fel. Már ezzel rengeteg időt és energiát lehet megspórolni, amikor kalandot írsz. Az Árnyak a filmgyár felett (éppen elfogyott, de PDF-ben még kapható) pont ilyen paneleket is tartalmaz, amikből könnyen összerakhatod a saját kalandjaidat.
  • Amikor más Cthulhu nyomában játékosokkal találkozol, akkor közös beszédtéma lehet, hogy egy-egy kalandot melyik csapat hogyan oldott meg.
  • A kalandok pontosan azt a hangulatot adják vissza, amire a játékot tervezték. A szabályok gyakorlati használatát is sokkal gyorsabban el lehet sajátítani, mint a szabálykönyv többszöri elolvasásával. Nem tudod, hogy egy saját kalandban milyen képességekre milyen nehézséget kellene megállapítani? Játssz végig pár ilyen előre megírt kalandot, és ráérzel a helyes balanszra.
  • És nem utolsósorban a történetek is zseniálisak. Még ha nem is játszol vagy mesélsz aktívan (pláne most a vírushelyzetben), már eleve egy ilyen kalandkönyv elolvasása is élvezetes történetekkel fog elszórakoztatni. És ha eddig nem volt kedved vagy merszed mesélni, ezek biztosan meghozzák a kedvedet. Az álmatlan éjszakákért nem vállalom a felelősséget!