Való igaz, hogy már meg kellett volna jelennie, ám 2 hét csúszás lett belőle, mert az ízelítő után a Kalandhorizont Discord csatornáján sikerült megszervezni egy közösségi korrektúrázási rendszert.

Mi ez a közösségi korrektúra?

Először is kellett egy közösség. Ez a Discordon alakult ki, mert ez az a hely, ahol valós időben chatelve lehetséges az eszmecsere, és itt kialakulhatott egy olyan közösség, ahol csupa konstruktív ötlet születik. Így kaptam konstruktív javaslatokat az Against the Darkmaster ízelítő szabályaihoz is. Addig-addig beszélgettünk, amíg többen is felajánlották, hogy szabadidejükben hajlandóak lennének rávilágítani hibáimra, mert bár korrektor is átnézte a szöveget, de több szem többet lát. Ennek megvizsgáltam a technikai lehetőségeit, és kiderült, hogy a Google Drive erre tökéletesen alkalmas.

2018 óta lehetséges a Drive-ra feltöltött PDF-ek kommentálása, így egy hihetetlenül fejlett korrektúrázó eszközzé alakítottam. Az egy mappába feltöltött fájlokat a hozzáférést kapott segítők megtekintik a böngészőjükben, kijelölik a problémás részeket, és hozzáfűzik a megjegyzésüket. És itt jön a csavar, mert amint valaki hozzáfűz a PDF-hez egy ilyen kommentet, az azonnal megjelenik a dokumentum többi megtekintőjének, akik a megjegyzést további megjegyzésekkel látják el, így egy kijelölt szöveg alatt addig mehet az eszmecsere, amíg ki nem alakul egy megegyezés. Márpedig egy szerepjátékos szabálykönyv esetén nem egy olyan kifejezés van, amit nehéz teljes mértékben visszaadni magyarul.

 

A közösségi korrektúra szépen halad, a megjelenés hamarosan várható.