A kard és varázslat típusú játék sosem volt ennyire gyors és véres! A Vörös Ködökben a hősöd vakmerően előretör, hogy gonosz varázslókkal, bestiális embermajmokkal és szárnyas rettenetekkel vegye fel a harcot, miközben rég elfeledett kriptákat foszt ki és fogságba ejtett hölgyeket szabadít ki. A Vörös Ködök a kardforgató hősökre koncentrál, míg a varázslók és mágusok félt és gyűlölt ellenfelek.

A karaktereket legalább annyira meghatározza a mészárlás, dorbézolás és önzőség vágya, mint a muszklijuk, reflexük és ösztönük. Pár perc alatt elkészíthető egy olyan karakter, akivel akár hosszú kampányokat is végig lehet játszani.

A Vörös Ködök szerepjáték (Red Mists RPG) egy független szerző, Bill Edmunds játéka, aki Conan, Elric, és Fafhrd és Szürke Egerész történeteiből megismert hősies kardvillogtatást átdolgozta egy Freeform Universal (FU) rendszerre (ami egyébként ingyenesen felhasználható akár kereskedelmi célokra is). A rendszer gyors, pörgős és narratív, és csak a játékosoknak kell egyetlen hatoldalú kocka gurításával eldönteni a cselekedetek végeredményét. De miről is van szó pontosan?

PDF formában borítókkal együtt 82 A/5-ös méretű könyv, színes borítókkal, fekete-fehér belsővel, sok hangulatos és szép illusztrációval.

A könyv 7 fejezetből áll, amiből az első hármat kell a játékosoknak átnézni játék előtt:

  • Alap játékrendszer: 5 oldal
  • Karakterkészítés: 7 oldal
  • Harc: 8 oldal

A harcnál fontos megemlíteni egy a FU-hoz képest behozott újítást, a lények HENT potenciálját. Minden ellenfélnek van egy HENT értéke, és ha elég jó lett a támadásdobás, akkor egy random testrészétől megválik az ellenfél. Ha törzs vagy fej lett a találat, akkor vele a harcot is be lehet fejezni. A névtelen ellenfeleknél pedig nem az a kérdés, hogy vajon sikerült-e közülük egyet lekaszabolni, hanem az, hogy egy ütéssel hányat.

A könyv többi részét elég a játékmesternek átolvasni. A játékrendszer gyors, karakterközpontú, hősies, vérben és levágott végtagokban tocsogós. A karakterek átlagon felüli hősök, akik a nehéz küzdelmek után hosszas tivornyázásokkal feledik a kalandozó élet megpróbáltatásait. A könyv leghosszabb fejezete a mágiáról szól, ami a karakterek előtt egy tiltott és utálatos dolog, mert ők nem művelik a mágiát, hanem küzdenek az aljas mágusok ellen, akik hosszas rituáléik segítségével az emberiség romlására és szolgasorba hajtására törnek. Ezért ez a fejezet nem konkrét szabályokat tartalmaz, hanem ötleteket arra, hogy hogyan lehet az ilyen mágikus rituálékból megfelelő kihívást kovácsolni a játékosoknak. Néhány Conan novella vagy képregény megadja a játék hangulatát. Ajánlott olvasmány/néznivaló: Conan kegyetlen kardja képregénykötet a Fumaxtól.

Játékmesteri tanácsok és bestiárium is helyet kapott a kötetben, így ez egy önálló kis szerepjáték, amit bátran ajánlok minden kezdő és haladó szerepjátékosnak.

A Vörös Ködök várhatóan 2019. februárjában jelenik meg a Kalandhorizont Kiadótól PDF és nyomtatott könyv formában. Ha értesülni szeretnél a megjelenésről és az akciós előrendelésről, iratkozz fel itt.