A Patkányok a falban szerepjáték egy érdekes csavart ad a megszokott lovecrafti kozmikus horrornak: felvetése szerint nem Lovecraftet kell követni, hanem azt, amit Lovecraft követett. Ezért ebben a szerepjátékban nem a Sandy Petersen által a Cthulhu hívásában megalkotott szörnyekkel, titánokkal és Mérhetetlen Vénekkel fogunk találkozni, hanem új, érdekes megközelítéseket találhatunk ugyanerre a témára.

A Patkányok a falban egy rövid, borítókkal együtt 66 oldalas A/5 méretű könyvecske azoknak, akiknek nincs kedve vagy ideje több száz oldalas szabálykönyveket átrágni és szabályokat memorizálni, és pár perc alatt elkészíthető Nyomozókkal azonnal a rémségek után akarják magukat vetni. Ideális játék tapasztalt szerepjátékosok számára is találkozókra, alkalmi összejövetelekre.

A szabályok egy végtelenül lecsupaszított PbtA rendszer, amit például a Dungeon World is használ. A tulajdonságértékeket hozzá kell adni két hatoldalú kocka dobásához, és az eredmény lehet balsiker, siker nem túl szerencsés következményekkel, vagy teljes siker. A PbtA játékoktól eltérően itt nincsenek ún. playbookok, hanem a karaktereknek egy-egy foglalkozást kell választani, aminek egy-két speciális tulajdonsága van (pl. az újságíró remekül tud embereket faggatni). A harc gyors, halálos, nagyon leegyszerűsített szabályokkal. Egy átlagos karakter 10 életponttal rendelkezik. Egy puska 2k6-ot sebez. A többit a képzeletedre bízzuk.

Az Épelméjűség egy átmenetet képez a Cthulhu hívása és a Cthulhu nyomában rendszerek között, mert itt az elvesztett Épelméjűség pontok a játékalkalmak között teljesen feltöltődnek, de a maximális pontszám csökkenhet a durvább behatásokra.

Varázslatokat lehet tanulni, de abba olyan könnyen bele lehet őrülni, hogy nem biztos, hogy érdemes ezekkel foglalkozni. Találhatunk a könyvben túlvilági bestiáriumot, Mérhetetlen Véneket, amik/akik nagyon eltérnek az eddig ismertektől, és a kultuszaik is bemutatásra kerülnek. Érdekes még az Álomföldek leírása, annak különböző aspektusaival/részeivel. Ez a szerepjáték tökéletesen alkalmas egylövetű játékalkalmakra, de karakterfejlődés is található benne, ha több játékalkalmas kampányról van szó. A fejlődés persze szerény, itt ugyanúgy lepuffantható egy puskával a sokat megélt karakter, mint egy kezdő karakter. Ami kiemeli ezt a játékot a többi rövid terjedelmű szerepjáték közül, a kozmikus horrorra kihegyezett játékmesteri tanácsokkal foglalkozó fejezet. Ha valamikor is mesélsz bármilyen lovecrafti történetet bármilyen rendszerben, ezeket a tanácsokat akkor is érdemes elolvasni ebből a szerepjátékból.

A könyv végén pedig kapunk egy középkori példakalandot a keresztesháborúk idejéből. Bár ez a szerepjáték az 1920-as amerikai környezetet veszi alapul, a példakaland bemutatja, hogy könnyen más környezetbe helyezhetjük a kozmikus horrort, és a szabályokat sem kell faragni hozzá.

A Patkányok a falban várhatóan 2019. februárjában jelenik meg a Kalandhorizont Kiadótól PDF és nyomtatott könyv formában. Ha értesülni szeretnél a megjelenésről és az akciós előrendelésről, iratkozz fel itt.