Először egy félreértést szeretnék eloszlatni. Amikor a játékot eredetileg kiadta a Fantasy Flight Games, akkor jó ötletnek tartották szétbontani a játék tartalmát Játékosok és Játékmesterek kézikönyvére, valószínűleg más, népszerűbb rendszerek ihletésére. De a Kék Bolygónál nem bontható szét a tartalom ilyen élesen, mert a Játékmesterek kézikönyvének tartalma az első kiadásban egy Archipelago nevű kiadványban jelent meg, amely bemutatta az emberek által leginkább benépesített Pacifica Szigetvilágot. Ezért ez a névadás olyan, mintha a D&D-ben egy Forgotten Realms világleírást neveznénk Játékmesterek kézikönyvének. Tehát a Játékmesterek kézikönyvét a játékosok számára is bátran lehet ajánlani, mert olyan információk vannak benne, amik ismerete nélkül a karaktereik csak lógnak a levegőben, minden háttér nélkül.

Példaértékű világépítés

Fontosnak tartottam, hogy ez a könyv magyarul is napvilágot lásson, mert olyan világépítő munkát tesz elénk, ami példaértékű az egész szerepjátékos körben. Az izgalmas szerepjátékot és kalandokat ugyanis a konfliktusok viszik előre, ezek teszik emlékezetessé. Ez a világ pedig bővelkedik konfliktusokban. És itt nem a sztereotipikus jó és gonosz harcáról van szó, hanem olyan résztvevők konfliktusairól, akik mind meg tudják magyarázni, racionalizálni tudják saját álláspontjukat, a saját érdeküknek kívánnak leginkább érvényt szerezni, és a saját szempontjukból mindenki más gonosz szemétláda, aki ellenük szegül.

A szemben álló felek

 • A bennszülöttek, akiket majdnem 100 évre magukra hagyott ezen az idegen bolygón az emberi civilizáció. Ők jól alkalmazkodtak ehhez az idegen világhoz, ám most, hogy az emberiség egy újabb aranylázban elkezdte rohamosan betelepíteni ezt a bolygót, és ipari módszerekkel kizsákmányolni annak természeti erőforrásait, nagyfokú ellenállást szült minden szinten. Küzdenek szavakkal a világkormányban a jogaik érvényesítéséért, és küzdenek fegyveresen a megszálló csapatokkal szemben.
 • A GEO az új világkormány, amely a status quo-ban érdekelt, ám valahogy senki nem akarja békén hagyni. A bennszülöttek a jogaikat követelik, a Cégállamok nagyobb önállóságot követelnek, sőt egyesek megkérdőjelezik a GEO létjogosultságát Poszeidón bolygón.
 • A Cégállamok, amelyek a GEO tagállamaiként azt keresik, hogyan bújhatnak ki kötelezettségeik alól, és aknázhatnák ki leghatékonyabban a vízivilágot és annak erőforrásait, és hogyan kerekedhetnének a riválisaik fölé.
 • Emberek a Naprendszer civilizáltabb részeiről (Föld, Luna, Aszteroidaövezet, Mars), akik az új naprendszerben keresik saját boldogulásukat, és gyakran találják magukat az üllő és a kalapács között.
 • Az őslakosok egy rejtélyes, idegen életforma, akik eddig kerülték az emberekkel történő kapcsolatot, ám a hirtelen jött iparosító kolonizáció nagyban veszélyezteti évezredeken át tartó munkájukat, Poszeidón ökológiáját, ezért most fognak egyre drasztikusabb eszközökhöz nyúlni.

Az őslakososokon kívül bármely frakció tagjait alakíthatják a karakterek. Ahogyan az ökológiai rendszerekben a határvidékeken, az ökoszisztémák érintkezési felületein a leginkább pezsgő az élet, úgy a világban ott támadnak a konfliktusok, ahol ezek a frakciók érintkezési felületeket hoznak létre – és rengeteg az érintkezési felület.

A teljes világleírás, ami ezt a kötetet alkotja, ezeket a konfliktusokat tartja szem előtt, és ezek mentén ad annyi kalandlehetőséget, hogy egy játékos csapatnak egy életre elég kampánylehetőséget képes biztosítani. És ezek a kalandlehetőségek annyira sokfélék, hogy nincs az a játékos és játékmester, aki ne találná meg benne a saját stílusának megfelelő frakciót, helyszínt, cselekményt.

Hogyan használd a könyvet

Ezért a könyv használatának legjobb módja a következő. Egyszer el kell olvasni, elejétől a végéig, a játékmesternek mindenképp. Ezt sajnos nem lehet megúszni. Ekkor kialakul benned egy kép a világról, annak erőviszonyairól, már nem fog gondot okozni, hogy ha egy karakter olvassa a Times/Net magazinját, akkor milyen főcímek fognak sorakozni a hírrovatban. Ez alapján a játékosokkal kell konzultálni, hogy milyen típusú kampányt szeretnének játszani, és minden típushoz találni fogsz egy megfelelő helyszínt, és minden ilyen helyszínnél több izgalmas kalandötletet találsz a könyvben, ami alapján kevés felkészüléssel indulhat a kaland.

Példa kalandlehetőségek a teljesség igénye nélkül:

 • Haven űrkikötőjében rengeteg áru megfordul, és a Cégállamok egy kis titkos háborúban próbálják megtudni a rivális vállalatok szállítmányainak tartalmát, azt ellopni, szabotálni. Ipari kémkedés, fegyveres harcok, bombázások, amiből a feketepiac és a nagy bűnözői kartellek sem akarnak kimaradni. Rendfenntartó oldalról is be lehet szállni a meccsbe vagy óvatos nyomozói, vagy rohamosztagos vonatkozásban.
 • Ökoterrorista szervezetek munkálkodnak a jelenlegi világvezetés, a GEO uralma ellen, és a Cégállamok kizsákmányolása ellen. Vannak, akik nem riadnak vissza a drogkereskedelemtől és egyéb alvilági tevékenységektől sem. Beépülés, fegyveres harc, morális konfliktusok jelentik a mindennapokat. Például a szervezeted fel akarja robbantani a vallásod egyik szimbólumát. Mit teszel?
 • Cetféle alvilági szervezetek csempésznek fegyvereket az ellenállóknak.
 • Kisvállalkozóktól, boltosoktól, kitermelőktől követeli az uzsorakamatot a helyi szervezett alvilág. Vesztükre ökoterroristák is akadnak köztük.
 • Versenyfutás az idővel, hogy kiderül-e egyik Cégállam mesterkedése a másik ellen, amikor közvetítőkön keresztül ármánykodott.
 • Egy teljesen az alvilág uralta lepusztult városban több banda is egymás ellen fenekedik, ahová ügynököket épít be a GEO igazságszolgáltatás egyik ága, amiről a többi nem tud. Hogyan lesz ebből egy olyan kaland, ami egyesíti a Narcos és a Breaking Bad sorozatok legizgalmasabb részeit?
 • Nyomozás a mangrove őserdőjében, hogy hogyan és miért tűnt el egy teljes kutatócsapat tengeralattjáróstul, alaptáborostul.
 • Klausztrofób orvosi kutatómunka, hogy mi okozza egy karanténban lévő tudományos kutatóállomáson a személyzet sorozatos megőrülését. Konfliktusok a személyzettel és a végén meglepő fordulat következhet.
 • Vadnyugati kalandok egy eldugott kisvárosban, ahol a telepeseket két rivális csempészbanda szorongatja.
 • GEO nyomozókként kideríteni, hogy hová tűnnek a GEO hadi eszközei és személyzete. JAG szintű katonai nyomozásra lehet számítani.
 • Éles háborúban részt venni egy háborús övezetben a bennszülöttek, a Cégállamok és a GEO között. Harc a víz alatt, vízen, földön, levegőben. Kettős ügynökök is beépülhetnek.
 • Kutatóként felfedezel egy új módszert, ami az emberiségnek elhozhatja a transzhumanizmus új korszakát. Mekkora hajsza indul meg ezért?
 • A Pápa megbízott, hogy kutasd fel az új bolygón az Isten létezését és teremtését alátámasztó bizonyítékokat.
 • Hajsza egy élő őslakos példány elfogásáért.
 • Mekkora kárt okozhat, ha egy Cégállamba beépül egy másik Cégállam ügynöke, és elég magas pozícióba jut, és a lehető legnagyobbat akar ütni? És a karakterek ekkor melyik fél oldalán állnak?
 • Egy nagyipari mezőgazdasági szövetkezet új módszerekkel állít elő haszonnövényeket, ami miatt megfenyegeti őket egy ökoterrorista szervezet. Cél a termény megvédése.
 • Mi történhet, ha egy teljes város működését irányító MI feléled? Túlélő horrort akarsz mesélni, vagy filozofikus, lét kérdéseit firtató eszmecseréken keresztül tisztázzátok az ember és gép szerepét?
 • Egy cégállam nagy területfoglaló akciókat indít a bennszülöttek rovására. A bennszülöttek elkeseredett szakadárháborúban tudnak csak védekezni. Vajon fel tudják hívni magukra a nagyközönség figyelmét, vagy kifutnak az időből, és legitimálódik az elfoglalt terület?
 • Gátlástalan vadorzók pusztítják Poszeidón védtelen tengeri emlőseit, és az útjukba akadó szerencsétlen polgári hajókat. A karakterek az egyik ilyen áldozat hajón vannak, vagy vadőrökként erednek az orvvadászok nyomába? Esetleg csak lelőtték valamelyikük kutyáját?
 • Egy Cégállam által fenntartott börtönszigeten nincs törvény, csak veszélyes fegyencek vannak. A karakterek ártatlanul kerülnek oda, hogy minden egyes nap az öklükkel alakítsák ki a csípésrendet, esetleg közben kikémlelik a közeli katonai mozgósítást? Milyen börtönsztori és menekülési történet kerekedhet ebből?
 • Tengeri kutatókként a karakterek helyszínt keresnek egy újabb víz alatti bázisnak, de beleakadnak az őslakosokba, és kezdetét veszi az iszonyat.
 • Az Új Rasztafári Mozgalom egy GEO-ellenes félkatonai ellenálló szervezet, ami az általa uralt városokban a rendfenntartó erő. Mindent megtesz, hogy politikailag is megszilárdítsa hatalmát.
 • Egy kisebb Új Rasztafári csoport meghirdette a vissza a természethez programját, és önellátó közösséget próbálnak kialakítani az ellenséges vadonban.
 • New Fremantle egy olyan település, ahol sok cetféle él, és a telepresence avatárjaikat egy hekker elkezdte kitörölgetni. Ki a hekker, és mi a célja?
 • A jövevényeket fogadó Prosperity Űrállomáson egy újságíró olyan bizonyítékokra bukkant, ami kormányok bukását eredményezheti. Milyen hajsza indul meg emiatt, és köttetnek-e háttéralkuk a végén?
 • Csempészek és kalózok élnek és virulnak a Serpentis rendszer aszteroidaövében. Tettes leszel vagy áldozat?
 • A Lunán a tinik titkos pengeharcokat vívnak egymással, ami már teljes földalatti mozgalommá nőtte ki magát. Az első vérig folyó küzdelmek kezdenek eldurvulni, megjelentek az első halálesetek. Nyomozni kell az ügyben, és a kormányzatnak ennek hatására lépni valamit.
 • A Marson a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek miatt egyre népszerűbb egy titkos ellenállás. Mi lesz, ha az ellenállás véres lesz?
 • Ha egy Cégállam szigorúan tiltott technológiával talál választ az emberiség egyik legnagyobb problémájára, akkor mi a teendő?

A Kék Bolygó nem kötelezi el magát egyetlen műfaji stílus mellett sem, hanem egyszerre mindenre ad lehetőséget. Bár más játék is megkísérelt hasonló homokozót biztosítani a játékosoknak, azok általában a sokat markol, keveset fog csapdájába estek, és nem lett olyan jó a végeredmény. A Kék Bolygó nagyon részletesen, majdnem tudományos igényességgel írja le a világ elemeit, hogy ha a fejedben van egy kép egy kampányról, hangulatról, környezetről, akkor megtaláld a neked megfelelő részeket, és arról megfelelő információkkal rendelkezz ahhoz, hogy kevés munkával egy teljes értékű kalandot, vagy kalandsorozatot össze tudj állítani.

Mindez egy sűrűn teleírt 256 oldalas A/4-es kötetben.