Üdvözöllek a M.A.G.U.S. szerepjáték Synergy rendszerre átültetett változatában! Ez a rendszer először a Kék Bolygó szerepjátékban jelent meg, de fantasy változata is létezik Worlds of Adventure: Fantasy Realms néven. Röviden itt Kalandok Világai (KV) néven hivatkozok rá.

Néhány alapelv, hogy miben különbözik ez a rendszer a megszokott M.A.G.U.S. rendszerektől (legyen az ETK, ÚTK, d20).

  • Nincsenek kasztok. De most tényleg. Vannak iskolák, amik adhatnak neked képzettségcsomagokat, de már az előtörténetedből adódhat többszörös karriermódosítás.
  • Nincs ÉP, FP, HP, mégis brutális sebeket lehet adni és kapni, amiből hónapok alatt lehet felépülni, ha nincs pap a közelben.
  • Nincs manapont, pszi-pont, mégis meggondolod, elsütöd-e a következő erős diszciplínát / varázslatot, vagy nem kockáztatod meg, hogy az agyad a füleden folyjon ki.
  • Van ezek helyett kezdők számára is könnyen felfogható karakterkészítés, ami gyors, célszerű, és megadja a háttértörténeted vázát (honnan származol, hol nevelkedtél, mivel foglalkoztál).
  • Van gyors, pörgő harcrendszer, ahol könnyen ki lehet választani a harci manőverek közül az éppen legalkalmasabbat, és megfelelő taktikázásra is van lehetőség.
  • Új Törvénykönyv szükséges a használatához, hogy az iskolák, képzettségek, pszi és varázslatok leírásait onnan lehessen használni, meg különben is ez csak egy rajongói hobbiprojekt, nem hivatalos átültetés.

Kasztok helyett éppen aktuális hivatások vannak. A hivatásoknál nem az a lényeg, hogy mit mond a karakter (pl. Domvik pap vagyok), hanem az, hogy mit tesz, hogyan, milyen elvek szerint éli az életét. Ha Domviknak tetsző életet él, vagyis a karakter célja, motivációja és viselkedése összhangban van hivatásával, akkor továbbra is Domvik papjának nevezheti magát. Ha nincs összhangban a viselkedés a hivatással, akkor úgy látszik, a karakter éppen pályamódosítást hajt végre, és Domvik kegyéből kiesve a mágikus képességei is megcsappannak.

Ez az írás tartalmazza a teljes karakterkészítési szabályokat, a képzettségrendszert, karakterfejlődést, harc- és sérülési rendszert, felszerelést, fegyvereket.

Ez a konverzió nem tartalmazza a világleírást, az egyes iskolák leírását és az egyes varázslatok és pszi diszciplínák hatásait, azokat az Új Törvénykönyvből kell használnod.

Eme szabályok írásakor a Synergy rendszer készen volt. Az Új Törvénykönyv is készen volt. Én csupán összekopipészteltem ezt az egészet, hogy együtt egy sokkal nagyobb egészet alkossanak, mint külön-külön. Szinergikusan.

Változási napló:

v0.3 (2018. június 27.) – törlésre kerültek a Synergy szabályrendszer alapvető, jogvédett részei.

v0.2 (2018. június 14.) – bekerült a pszi és mágia, valamint a fáradási rendszer.