A technológiának fel kellene minket szabadítania, és nem az elnyomásunk eszközévé kellene válnia. Stewart Brand az 1960-as évek végén már kijelentette, hogy az eltúlzott szerzői jogok bilincsbe verik az emberiséget. Ezt a hozzáállást karolta fel számos cyberpunk mozgalom, hackerek és crackerek dolgoztak azon, hogy nehezen beszerezhető információk jussanak el a lakossághoz. Ezt az alapelvet vallottam én is, amikor már csak könyvtárakban fellelhető szakkönyveket szkenneltem és töltöttem fel Magyarország vezető torrentoldalára. Aztán beszkenneltem olyan magyar nyelvű könyvet, ami nemrég jött ki a könyvesboltokba, és megállt a kezem. Nekem jó volt, hogy tableten olvassam el a könyvet, mert papírról már kényelmetlennek tartom az olvasást, de éreztem, hogy nem kellene kitolni a könyv írójával és kiadójával, hogy rögtön a megjelenés után feltöltöm torrentoldalra. Ezért azóta is megosztatlanul csücsül a vinyómon.

Ezt az alapelvet alkalmazom az általam kiadott könyvekre is. Először mindent megteszek azért, hogy ne lehessen jogtalanul letölteni innen-onnan a könyveket. Nem szeretném viszontlátni letöltő- és megosztóoldalakon ezeket a műveket. Minden nyomtatott könyv mellé PDF is jár, és a PDF-et külön is meg lehet vásárolni, ezért minden PDF oldal alján szerepelni fog a saját személyes adatod, hogy még azt is meggondold, hogy a legjobb barátodnak átküldöd-e a könyvet, mert kínos lenne, ha úgy szivárogna ki a letöltőoldalakra, hogy a te e-mail címed és telefonszámod szerepel a PDF minden oldalán. Persze lesznek ügyeskedők, akik fejlett szoftveres megoldásokkal valahogy levakarják a ráégetett vízjelezést. Én is meg tudnám csinálni. Ellenük külön védekezek egyéb titkos, nem látható információk PDF-be ágyazásával, hogy amikor úgy véli a könyvkalóz, hogy minden bélyeget letakarított, én akkor is meg tudjam állapítani a megosztott PDF-ből, hogy kitől szivárgott ki.

De nem akarok naponta azon rettegni, hogy vajon feltöltötték-e a könyveket fájlmegosztókra, és ha felkerült, hány seeder és hány leecher kapcsolódott a trackerre, mielőtt írok a staffnek egy levelet, hogy ugyan szedjék már le azt a torrentet. Ezért lehet, hogy kicsit később jelentetem meg az első könyvet, de megvárom, amíg elindul a TorrentDetective szolgáltatása, akik nem egy, hanem az összes létező letöltőoldalt figyelik, hogy felbukkan-e rajta az az anyag, aminek a figyelésével őket megbízták. Ezzel garantálni lehet, hogy a fájl terjedése már a legelső feltöltés alkalmával megrekedjen.

Akár hiszed, akár nem, ezekkel az intézkedésekkel elsősorban a vásárlókat védem. Képzeld el, hogy megveszel rendes áron egy könyvet, amit nem sokkal később viszontlátsz torrenten. Ugye nem jó érzés? És ha az illegális letöltés az én pénztárcámból sem húzza ki a pénzt, akkor tovább tudom folytatni a működésemet, és több jó könyvet is ki tudok adni, ami téged is érdekelhet.

Na, ez a kijelentés nagyon artisjusosra sikeredett. Ezért mondok egy olyat, amit más kiadótól még sosem láttál. Ha véletlenül úgy alakulna a helyzet, hogy már nem fogod tudni megvásárolni a könyveket a weboldalamról, vagy más weboldalról, könyvesboltból, akkor én leszek az első, aki feltölti torrentre a könyveket mindenféle vízjel és beégetett azonosító nélkül. Mert az információ szabad akar lenni.